A fogyás azt jelenti, hogy a szervezet
a raktáraiból használ fel anyagot, energiát, amihez alapfeltétel a negatív energiamérleg,
tehát kevesebb energiát kell bevinni, mint amennyit felhasznál a test. Minden
mérlegnek két oldala van: a negatív egyensúlyhoz növelhetjük a felhasználást,
vagy csökkenthetjük bevitelt. A sikeres fogyás érdekében ez a legalapvetőbb
és legfontosabb de van néhány tudnivaló, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni
ahhoz hogy ne ellentétes hatást érjünk el vagy ne veszélyeztessük az egészségünket.
Az első megközelítés a kalória-felhasználás növelése, amely a napi alapanyagcsere
növelésével érhető el (alapanyagcsere, alapenergiaforgalom: a test létfenntartása,
légzés, vérkeringés, kiválasztás, idegműködés energiaszükséglete nyugalomban).
Ehhez szükséges:
1. Az izomtömeg növelése illetve megtartása, mivel az alapenergiaforgalom negyedét
a nyugvó vázizomzat energiaforgalma adja, tehát nagyobb izomtömeg (nyugvó állapotban
is!) több kalóriát éget.
2. Minél gyakoribb evéssel az endokrin rendszer (hormonális szabályozás) aktivizálása.
Ez jelentősen befolyásolja az alapenergiaforgalmat, legfontosabb a pajzsmirigy
hormonok hatása, melyek közvetlenül befolyásolják az elégetett kalóriák számát.
Napi többszöri evéssel fokozhatjuk a működését!
3. Magasabb fehérjebevitel. Az energiaforgalom számottevően megnő evés során,
és emésztéskor, kiemelkedően (25-30 %-kal) fehérje fogyasztáskor. Átlagos vegyes
táplálkozás 6 %-kal növeli. Az étkezések gyorsítják az anyagcserét, ezért is
fontos a gyakoriság a diéta során. (Figyelni kell azonban arra, hogy a fehérje
tartalmú ételek általában magas zsírtartalmúak - húsok, tejtermékek - , célszerű
lehet teljes értékű fehérje tartalmú táplálék-kiegészítő fogyasztása, a napi
szükséglet max. negyedrészében.)
Figyelem! A túlzott fehérje fogyasztás a húgysav felszaporodásával járhat, ami
vesekőhöz, köszvényhez vezethet!
4. Fizikai aktivitás. Az aerob (állóképességi) edzés azért fontos, mert ugyanannyi
idő alatt több kalóriát éget el,
mint a súlyzós edzés, ami viszont az izomtömeg növelésével, megtartásával közvetett
de nagyon fontos
hatással bír a kalória egyensúlyra, hiszen nagyobb izomtömeg több kalóriát éget.
Az anyagcsere magasszinten tartásához fontos, hogy nem csökkenhet drasztikus
mértékben a kalória-bevitel és nem lehet a testsúly 1 %-ánál nagyobb a testsúly
csökkenés hetente. Ellenkező esetben a kalóriamegvonást a szervezet éhezési
szituációként fogja fel, ennek eredménye, hogy minden bevitt kalóriát megpróbál
zsírként elraktározni, és az energiaszükségletet kannibál módon a saját izomfehérjéiből
fedezi, tehát extrém koplalás az izomtömeg drámai csökkenéséhez vezet a zsírraktárak
megtartásával!
A negatív kalóriamérleg másik megközelítése a bevitt tápanyagok kalóriaértékének
csökkentése.
Mennyi kalóriát kell bevinni naponta? A megközelítő értéket legegyszerűbben
úgy kapod meg, ha a zsírmentes testsúlyodat szorzod 30-cal. Pl. Átlagos 60 kg-os
nő, zsírszázaléka 25, tehát zsírmentes testsúlya 45 kg. 45x30=1350kcal a napi
alapenergiaforgalma. Ezt 1.6-tal szorozva kapjuk meg közelítőleg a napi energiaigényt,
ami a munkához és a szabadidős tevékenységekhez szükséges. A példában 1350x1.6=2160
kcal a napi szükséglet.
(Testzsírszázalékodat pontosan megtudhatod a személyi edző és egy műszer segítségével
egy nagyon egyszerű mérés alapján.)
Ésszerű diétához csökkentsd a napi bevitelt testsúlykilogrammonként 6-8 kalóriával,
a példánál maradva:
2160-(60x6)=1800kcal és 2160-(60x8)=1680kcal. E két érték között legyen a bevitel,
napi ötszöri étkezésre elosztva.
Fontos elegendő mennyiségű vizet fogyasztani (min. 2 l), mert ennek hiányában
a tápanyagok nem tudnak az izomban elégni, könnyebben raktározódnak el zsírként.
A makrotápanyagok napi bevitelének megfelelő aránya átlagos esetben:
55 % szénhidrát
25 % fehérje
20 % zsír
Szénhidrátok: a test üzemanyaga, a legkönnyebben mozgósítható energiaforrás
(l szőlőcukor)
Napi bevitele kb. 4-5 g/ testsúlykg
Egyszerű szénhidrátokat reggelire és edzés után fogyassz, mert gyorsan feltöltik
a kimerült izmokat,
viszont meglöki a vércukorszintet, ezáltal inzulinszintet, ami gátolja a zsírlebontást.
Összetett szénhidrátok fogyasztása előnyösebb, ezek általában alacsonyabb kalóriatartalmúak,
a rost
tartalmúak az emésztést is segítik, megkötik a káros zsírokat (koleszterin).
Összetett szénhidrátot
tartalmaznak a rizs, krumpli, kenyér, bab, borsó, kukorica, tészta, brokkoli,
karfiol, stb.
1 gramm szénhidrát kb. 4 kcal
Fehérjék: a szervezetben lejátszódó regenerálódási
és növekedési folyamatokhoz nélkülözhetetlenek, nagy a
termogén hatásuk, tehát a kalóriák nem adnak energiát, hanem hőként távoznak.
Napi bevitele 1-2 g / testsúlykg
Hagyományos forrásai közül az állati fehérjék rendelkeznek a megfelelő aminosav
összetétellel, ami diéta
alatt fontos lehet, de részesítsd előnyben a zsírszegény ételeket: pulykamell,
csirkemell, hal, tojásfehérje,
túró, rák.
1 gr fehérje kb. 4 kcal
Egy étkezés alkalmával kb. 25 gr fehérje szívódik fel, ezért is fontos a gyakori
étkezés!
Zsírok: hormonális működéshez nélkülözhetetlenek, az általános egészség és a
diéta szempontjából is jelentős a
szerepük! Stabil és alacsony vércukorszintet eredményeznek, egyenletes, hosszantartó
energiát szolgáltatnak,
az izületek megfelelő kenését is szolgálják.
Napi bevitele 0,8 g/ testsúlykg
Törekedj a zsírmentes tápanyagforrások kiválasztására, amihez utólag adj pozitív
hatású olajokat, amivel ne
fo~zd! Egészséges pl a hidegen sajtolt oliva-, lenmagolaj, állati forrásból
a (többszörösen telítetlen zsírsavakat
tartalmazó) halolajak
1 gr zsír kb 9 kcal
Fontos! 1 gr alkohol kb. 7 kcal!
Általános tanácsok:
-Kerüld az értéktelen ételeket (pl. gyorséttermek kínálata), mivel túl sok kalóriát
tartalmaznak, de az energiaszintet nem növelik. Vízmegkötő hatásúak!
-Napi ötszöri étkezés által a vércukor és inzulin egyensúly kontrollálható,
ezáltal az energiaszint megtartható valamint a felépülési és növekedési folyamatokhoz
nélkülözhetetlen fehérje egész nap a szervezet rendelkezésére áll, és a testzsír
nem halmozódik fel, hanem energiaforrásként lesz felhasználva.
-Legalább 2 l víz fogyasztása naponta egyenletesen elosztva segít a méregtelenítésben.
-Magas rosttartalmú ételekkel a koleszterint csökkenthetjük és megakadályozzuk
a zsír felszívódását.
-Testmozgás fontossága a zsírcsökkentés érdekében: a tiszta izomtömeg növekedése
emeli a nyugalmi anyagcserét, a csontok szilárdabbá válnak, az izmok, szalagok,
inak erősebbé. A zsírlerakódást gátolja.
Sport-táplálkozás:
-Rendszeres intenzív fizikai tevékenység minőségi fehérjék bevitelét igényli
napi több alkalommal a
hatékony regenerálódáshoz és növekedéshez.
-Minden sportoló megfelelő mennyiségű, jó minőségű szénhidrátot kell hogy fogyasszon.
A komplex szénhidrátok töltik fel leghatékonyabban a májban és az izmokban levő
glikogénraktárakat, ami a rövidtávú-
magasintenzitású sportoknál (pl. testépítés) elso~dleges energiaforrás, a hosszabbtávú-
alacsonyabb intenzitású sportoknál (aerobic, gyaloglás, futás, kerékpározás)
a zsír energiaforrásként történő felhasználásához nélkülözhetetlen.
-A nyugalmi anyagcsere reggel és edzés után a legmagasabb, ilyenkor jó az egyszerű
szénhidrát a kimerült izmoknak és a fehérje a regenerálódáshoz.
-A zsírbevitelt a minimumon kell tartani, mert a testzsírtartalom növekedéséhez
vezet és gyakori vizelést vált ki, amely során a szív működéséhez alapvetően
szükséges ásványi anyagok ürülnek ki a szervezetből.
-Igyunk sok vizet. Nemcsak azért, mert így elkerülhető a dehidráció, hanem mert
minden egységnyi, az izomban tárolt glikogénhez háromegységnyi víz szükségeltetik.
A megfelelően hidratált állapot segít megelőzni az elfáradást.
-Állóképességi sportolók edzés során 1-2 dl vizet fogyasszanak minden félórában.
Az elektrolit tartalmú sportitalok segítenek az izzadás során elvesztett ásványi
anyagok pótlásában, az egyszerű-szénhidrát tartalmúak fenntartják a megfelelő
vércukor szintet és megőrzik a raktározott glikogént így megelőzik az elfáradást.
Testsúly csökkentése zsírcsökkentéssel és izomtömeg-növeléssel, "cikcakk"
módszer:
A hét 4 napján (főleg könnyű, pihenőnapokon) csökkentsd a kalóriabevitelt a
normál, átlagos kalóriaigénynél testsúly-kilogrammonként 4-6 kalóriával, napi
ötszöri étkezésre elosztva. A többi napon (edzésnapokon) növeld ugyanennyivel.